gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

Velké recenze Malé recenze Dobře uleželé recenze Povídačky Vyšlo jinde Hrubky Hrubky
05.09.2011 Dost pozdní návrat banjisty Miroslava Horňáka (Tomáš Hrubý)    PDF Tisk Email
Dobře uleželé recenze
Karlovy Vary jsou vzhledem ke své velikosti městem mimořádně nehudebním, či přesněji zrodivším mimořádně málo kapel našeho ranku. Ještě před kultovními Č.p. 8 tu ale v 70. letech přece jen existovala zajímavá kapela tvořená mladičkými muzikanty, newgrassový Piknik. Hráči na banjo Miroslavu Horňákovi bylo v roce 1978, kdy Piknik dosáhl svého největšího triumfu (zisk Porty) a následně se rozpadl, 17 let. Od svých dvanácti podle vlastních slov cvičil na banjo až 6 hodin denně, nicméně po rozpadu Pikniku už na banjo „moc často nesáhl“. Po roce 1989 se „místo umělce stal boháčem v oboru real estate“, s blížící se padesátkou se mu zastesklo po hudbě jeho dětství a rozhodl se „natočit desku svých oblíbených bluegrassových hitů ze 70. let“.
Výběr repertoáru opravdu funguje jako stroj času: najdeme tu skladby, které tehdy hráli snad všichni, zatímco dnes je nehraje nikdo (hned úvodní Shockin‘ The Corn, kupříkladu). U řady instrumentálek stojí jména tehdejších stylotvorných králů pětistrunného banja (Peter Wernick, Tony Trischka, Bill Keith) nebo jiných velikánů (David Grisman). Při Crazy Creeku jsem zavzpomínal na neuvěřitelnou techniku Carla Jacksona, jednoho z velmistrů banja velmi spjatých se 70. roky. Také se dost hrávaly jazzové standardy v bluegrassové úpravě (zde Minor Swing Django Reinhardta a Stephana Grappelliho nebo Caravan Duka Ellingtona). Ve vší té záplavě instrumentálních sól se vyskytne i pár písniček: beatlovská Norwegian Wood a jako šipka ukazující, kdo zpravidla stál u kolébek lásek českých pickerů k bluegrassu, taky jeden kousek od Greenhornů. Dívčí hlas zpívající Tak já jdu dál není úplně stylový a vhodný: kdopak to je? A hele, Dagmar Podkonická (Triny) na návratu k Mlžným horám – máme tu první překvapení… Závěr tvoří trochu nečekaně Cohenova Who By Fire, bez bluegrassové úpravy, zato v podání samotného protagonisty, který ho zbytečně sebekriticky označil za recitaci.
Na vzpomínání na newgrassové pecky ze 70. let je ovšem třeba mít pořádný band: kam asi mezi bluegrassovou partičku Horňák sáhl? No, to byste neuhodli: na kytaru Norbi Kovács (Ivan Hlas trio), na housle Pavel Fischer (Bardolíno) a na kontrabas hudební režisér, aranžér a spoluproducent desky František Raba (např. ex-KOA). Další překvapení, tentokrát příjemné: zejména kytary a housle ve svých nadupaných sólech převážně velmi dobře vědí, která bije, a rozhodně nejsou mimo bluegrassovou mísu. A protože jsou pánové profíci, jejich tóny jsou jak vysoustružené a dochází tak možná k nechtěnému efektu: ať porovnáme výkon Miroslava Horňáka s dnešní českou banjovou špičkou nebo s jeho studiovými spoluhráči (obojí se prostě nabízí samo), nelze neslyšet, že zejména v rychlých kouscích trošičku zápasí s rytmem nebo přesností tónu.
Deska se mi líbí. Přesto bych byl radši, kdyby Miroslav Horňák za svoje peníze třeba pořídil nahrávku svého jazzového projektu, se kterým vystoupil letos na Jamboree, který byl údajně záležitostí jednoho večera a k mé lítosti již zřejmě zmizel ze zemského povrchu. Nebo kdyby našel, zrekonstruoval a vydal nahrávky Pikniku ze 70. let (jako to před lety udělali vzory a souputníci Pikniku z první české newgrassové generace, kapela V modrém stínu): kariéra Pikniku byla krátká, ale jeho význam pro vývoj žánru značný. Nebo kdyby sponzoroval desku nějaké mladé nadějné bluegrassové kapely… Jenže takový realitní boháč si samozřejmě se svými penězi může dělat, co chce. Pokud za ně – jako Miroslav Horňák – natočí skvělé skladby a vydá desku, která není zbytečná, zaslouží rozhodně pochvalu.

Miroslav Horňák - Návrat k Foggy Mountain
Miroslav Horňák: Návrat k Foggy Mountain
Vydavatel: BLUMIND NAJT, s.r.o.
Vydáno: 2011
Hodnocení desky: 6,36/10
Seznam písní: Shuckin´the Corn • Minor Swing • Norwegian Wood • Huckling the Berries • Powwow the Indian Boy • Caravan • Farewell Blues • For You • Tak já jdu dál/There is a Time • Jordu • Crazy Creek • Serving Mankind • Blue Midnight • Loch Lomond • Who by Fire
Co o albu napsal Dušan Trličík: "Velmi lahodící uchu." (7 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 



Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Prosím, opište anti-spamový kód, který je zobrazen v obrázku. Pokud Vás obtěžuje zadávání tohoto kódu, zaregistrujte se a pište komentáře jako přihlášený uživatel.
M. Leicht   |78.108.108.xxx |05.09.2011 10:24:00
Já osobně jsem moc rád, že Mirek CD vydal. Doporučuji všem nadějným bluegrassovým kapelám jeho poslech,(dříve než se vydají shánět sponzory)a když vstřebají trochu jeho pokory, disciplíny a orientace ve stylu, věřím, že se jim podaří podobně kvalitní,(nezbytečný)počin.
Anonymní   |89.24.4.xxx |05.09.2011 14:55:13
To ano, některým by ta pokora slušela i dneska.
M.Leicht   |78.108.108.xxx |05.09.2011 16:39:24
Většině, i včera i zítra...
davy   |Registered |05.09.2011 18:44:32
Zdravím Tomáše H. a dovoluji si mírně polemizovat na základě rozhovoru MH v Radiu Proglas (1. srpna v pořadu Jak se vám líbí, mělo by to tam být dostupné v archívu). Tam zazněly nejen ukázky z této desky, ale taky spousta informací o tom, proč deska je zrovna takováhle a proč na ní figurují uvedení muzikanti. Mimochodem i F. Raba hrával s Piknikem (na housle), ale až po té Portě. V současné době hraje i s Rangers-Plavci, pokud se to během posledních dní zase nezměnilo.
Je pravda, že na některých vystoupeních MH hostují i další bývalí členové Pikniku. Takže by určitě neškodilo, kdyby tento "reunion" pořídil nějaké nahrávky nebo kdyby se zapátralo v archivech. Deska jazzových standardů se snad chystá.
Karlovy Vary disponovaly velkým množstvím FCT kapel, ale většinou kvalitativně nestíhaly oproti Roháčům, Copu apod., takže na celostátní Portě se Varáci moc neobjevovali. Výjimkou byl právě Piknik a Čp8. Některé karlovarské kapely nezaslouženě upadly v zapomnění, např. Dlouháni (od nichž Cop převzal Pár minut).
-toh-   |85.160.53.xxx |11.09.2011 23:40:49
Ahoj davy,
nebo jestli Ti radši mohu říkat Kubo, díky za doplnění. Přiznám se, že jsem netušil, že Franta Raba hrával s Piknikem na housle (dokonce jsem asi nevěděl, že hraje na housle), což je samozřejmě mezera a děkuji za její doplnění. Jinak ale moc nevím, co je tu k polemizování.
Sestava Horňákových spoluhráčů mně samozřejmě vůbec nevadí, naopak, žasnu, jak pánové, do kterých bych to z větší části neřekl, skvěle zahráli grassovou muziku; jejich volba mi ovšem připadala dost zvláštní. Přesto je mezi těmi jmény většina vazeb logických, jediné, co jsem nevěděl, bylo, proč si MH vybral Rabu jako spoluproducenta. To už teď vím. Pustit si záznam "Jak se Vám líbí" z archivu jsem bohužel neměl čas. Dovolím si ale hádat, že MH zdůvodnil volbu spoluhráčů (tedy Kovácse a Fischera) dvěma možnými způsoby: 1) Víš, neměl jsem čas se tomu věnovat a plně jsem to nechal na Frantovi; 2) Víš, chtěl jsem, aby má deska zněla trochu jinak, než všechny soudobé české bluegrassové nahrávky.
Netvrdím, že v Karlových Varech nikdy nehrály vůbec žádné kapely, ale hudební pidimužíci, jejichž jméno nepřikročilo hranici města, se v tomto případě opravdu nepočítají. Jediný, koho jsem neprávem opominul, jsou Tebou zmínění Dlouháni: já osobně jsem je, myslím, mockrát neslyšel, ale jejich jméno rozhodně hranice města překročilo.
davy   |Registered |12.09.2011 14:43:33
Díky za reakci. O Rabově členství v Pikniku jsem se dozvěděl částečně ze stránek MH (popisek k jedné fotce) a částečně z toho rozhlasového pořadu. Countryovou minulost má i Dagmar Podkonická alias Sylva Schneiderová, takže ani zde nebylo sáhnuto vedle.
(Osobně jsem se s členy Pikniku neznal. Ale jednou v únoru 1980 jsem se ocitl ve vlakovém kupé ve společenstí dvou kytaristů, z nichž jeden se představil jako bývalý basák Pikniku, křestním jménem Jindra, pokud se nepletu. Během následného sessionu zpíval převážně on a většinou to byly písničky nepublikovatelně sprosté. Tehdy jsem pochopil, proč Piknik raději hrál především instrumentálky. )
mirek horňák  - mirek   |109.81.121.xxx |12.09.2011 23:41:17
vzkaz pro Davyho:
ten sprostej basák byl v Pikniku dost nevýznamná figurka. v momentě kdy vstoupil do policie ČSSR jsme ho vykopli /pro mne byli policajti a komunisti jedna pakáž a dodnes jsou/. Ve Varech byla fakt potíž sehnat dobré muzikanty na cokoli. Franta Raba začal na basu hrát až o hodně později, vroce 1978 mu bylo 14let a hrál na housle. Na basu v té době dost často zaskakoval JIrka Novák z Prahy - excelentní basista.
Jinak Dlouháni byla významná kultovní kapela v Karlových Varech a od jejich banjisty Daliho Nesnídala jsem se ve 14 letech dost naučil. Byl ve Varech legendou. Jejich dobrista byl v té době Petr Sláma , který pak emigroval do USA a dnes po návratu hraje s COPem Míši Leichta. Všichni tito borci jsou skvělí lidé a muzikanti, Petr navíc významný stavitel nástroje Dobro /omen nomen ten ani nemůže bejt špatnej/.
davy   |Registered |14.09.2011 00:02:00
Díky za upřesnění, takže ten basák nekecal. Pro mě to tenkrát byla figurka epizodní leč významná, protože jsem zrovna byl v depresi z nečekaného studijního neúspěchu a díky těm popěvkům jsem přišel na jiné myšlenky.
Existují i špatná dobra, samozřejmě od jiných výrobců. Byl jsem před lety vlastníkem takového nástroje a -toh- se jistě pamatuje.
Franta Řezáč   |37.188.190.xxx |17.03.2018 22:19:59
Ahoj Míro, s rodinou Horňáků jsem byl v kontaktu naposledy cca před 15 lety (koupil jsem od Tvého táty sekačku),de facto nevím, co je s Tvým bráchou Zolym, ale občas se potkávám s Petrem Slámou a s Dalíkem Nesnídalem a zavzpomínáme na staré časy. Já už sice nehraji, ale dal jsem dohromady na kazetu cca 90 minut původních nahrávek Dlouhánů, jenomže nemám kontakty a neumím to akusticky vyčistit a hlavně to přehrát na CD nebo jiný nosič. Držím Ti palce v podnikání i v muzice a volám: "Country sláva!" Pokud by Tě zajímaly nějaké bližší informace z historie "Dlouhánů", tak se ozvi.Franta Řezáč, bývalý kapelník Dlouhánů (+ autor většiny textů jejich písniček). Hezký den !

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Červenec 2019 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1517
2930    

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Nejbližší pořady:

Koncertní středa Čro Olomouc, 150. ŽIVĚ...

Kdo: ŠANSONIKA Orlová
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.09. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 151. ŽIVĚ...

Kdo: ALBUM Chomutov
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 09.10. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 152. ŽIVĚ...

Kdo: BÉĎA ŠEDIFKA RÖHRICH a PŘELET M.S.
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 13.11. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 153. ŽIVĚ...

Kdo: VĚTRNO Liberec
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.12. 2019 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 154. ŽIVĚ...

Kdo: NEW ALIQUOT Jeseník
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 08.01. 2020 20:00

Koncertní středa Čro Olomouc, 156. ŽIVĚ...

Kdo: PETR RÍMSKÝ a MISITU
Kde: Velké studio Čro Olomouc
Kdy: 11.03. 2020 20:00